Displazia patelo-femurala
Rotula (patela) este osul care determina relieful anterior al genunchiului, este atasat de tendonul muschiului cvadriceps si de tendonul rotulian. Este un sos sesamoid, adica nu se articuleaza cu alt os in mod direct.
Rotula are 2 fete, o fata anterioara, de forma convexa, este acoperita de tendonul cvadricpsului si piele; este cea pe care o simtim la palpare. Fata posterioara, sau articulara, are forma literei “V” care corespunde suprafetei articulare a femurului (care contine santul trohlear) si formeaza articulatia patelofemurala. Atunci cand genunchiul este drept, rotula este situata deasupra santului trohlear si este protejata de un strat de grasime, cand indoim genunchiul rotula coboara prin santul trohlear si ajunge sub acesta cand genunchiul este indoit complet (flectat) si este protejata si in aceasta pozitie de un strat de grasime.
Aceasta forma permite realizarea unui moment al fortei necesar indreptarii genunchiului din pozitia flectata (indoit) a genunchiului.
Forma rotulei este cel mai bine apreciate cu ajutorul unei radiografii (radiografie axiala) efectuata cu genunchiul flectat la 20-40 grade, sau cu ajutorul examinarii RMN (care furnizeaza informatii si despre starea cartilajului).
Unii oameni se nasc cu o variante de forma a rotulei sau a santului trohlear. Displazia reprezinta o modificare a formei rotulei in loc forma in “V” (clasificarea Wiberg), care poate fi plata sau in forma literei “L”. Daca si santului trohlear este aplatizat atunci discutam de displazie trohleara, iar cand cele 2 structuri sunt afectate apare displazia patelo-femurala.
Importanta formei rotulei este data de modul cum se distribuie fortele de frecare in momentul miscarilor genunchiului. Astfel orice alterare a formei in “V” a rotulei duce la cresterea frecarii si a uzurii suprafetelor articulare si la distrugerea cartilajului. Distrugerea cartilajului determina durerea genunchiului, limitarea miscarilor si in timp artroza.
Displazia patelo-femurala se manifesta cu durere la nivelul partii anterioare a genunchiului, durere accentuata de miscarile de flexie (genoflexiuni, urcatul si coboratul scarilor), caratul greutatilor.
Cel mai bun tratament pentru displazia patelo-femurala este de multe ori reprezentat de fiziokinetoterapie (- aici puteti vedea exercitii utile pentru reducerea simptomatologiei :
si evitarea miscarilor care suprasolicita articulatia genunchiului, in schimb sunt recomandate mersul si inotul. In cazul in care acestea nu dau rezultate se recomanda infiltratii cu acid hialuronic pentru amelioarea durerilor si cu celule stem daca exista si defecte ale cartilajului, respectiv infiltratii cu PRP daca tendoanele sunt afectate.
Formele severe necesita interventie chirurgicala de inlocuire a suprafetelor articulare.
Dr. Alin Pandea
0770 454073