Contractura Dupuytren: Tratament.

Tratamentul eficient pentru contractura Dupuytren depinde de severitatea afectiunii dumneavostra. Aceasta maladie are o evolutie indelungata in care apare ingrosarea tesuturilor aflate sub pielea mainii si a degetelor, formarea de noduli si indoirea ireversibila a degetelor cu reducerea mobilitatii acestora.

In acest moment nu exista tratament definitiv pentru rezolvarea acestei afectiuni, dar sunt numeroase procedee prin care evolutia maladiei este stopata si infirmitatea este corectata.

Contractura Dupuytren

Contractura Dupuytren este rar dureroasa dar lipsa mobilitatii degetelor afecteaza activitatile zilnice (condusul autoturismului, prinderea obiectelor etc).

Clasic, tratamentul chirurgical este fasciotomia palmara deschisa, o interventie chirurgicala de amploare , cu multiple riscuri medicale, perioada de recuperare mare si o cicatrice extinsa postoperator. Aceasta metoda asigura cea mai mica rata a recidivei, dar nu exista garantii ca aceasta contractura nu va reaparea. Astfel, fasciectomia (taierea fasciei) are o rata de recidiva de 8-10%, fasciotomia (indepartarea fasciei) are o rata de recidiva de 10-30 % , respectiv aponevrotomia (punctionarea fasciei) are o rata de recidiva de 20-50%(redusa semnificativ in asociere cu purtarea unei orteze pe timpul noptii) , dar aceasta interventie poate fi repeteta ori de cate ori este nevoie. Operatiile clasice pentru formele recidivante reprezinta o provocare pentru chirurg si pacient.
In aceste conditii tendintele medicale actuale sunt catre procedee cat mai simple, cu recuperare cat mai rapida, care sa nu implice spitalizari extinse sau costuri exorbitante.

https://youtu.be/ch1i6gZbP3U

Dr Alin Pandea foloseste o metoda moderna pentru tratamentul contracturii Dupuytren – aponevrotomia percutana cu ac – procedeu chirurgical simplu, ce nu necesita spitalizare mai lunga de 2 ore, nu implica plaga deschisa cu fire de sutura ce trebuie indepartate sau anestezie generala ,cu riscuri posteoperatorii minime. Aponevrotomia percutana a fost descrisa in 1999 de chirugul francez G. Foucher si este din ce in ce mai des folosita in tari precum SUA si Marea Britanie.

Procedura chirurgicala.

Interventia se desfasoara in mediu steril (sala de operatii). Se infiltreaza zona afectata cu anestezic local cu ajutorul unui ac atraumatic dupa pregatirea antiseptica riguroasa. Dupa instaurarea anesteziei locale (cateva minute) se practica eliberarea aponvrozei palmare, punctual. In acest mod in 10-15 minute se rezolva contractia degetelui cu redobandirea mobilitatii. Post operator se aplica un pansament pentru 2-3 zile. Nu este necesara recuperare speciala, pacientul va purta o orteza de extensie pe timpul noptii pentru cateva saptamani. In felul acesta activitatile zilnice pot fi reluate in cel mai scurt timp.

In imaginile urmatoare puteti vedea care sunt rezultatele aponevrotomiei percutane cu ac a contracturii Dupuytren ,

Caz 1

Contractura Dupuytren

tratamentul contracturii dupuytren 2

Caz 2

initial :

dupuytren

etapa intermediara

dupuytren 4

si rezultatul final :

dupuytren 5

Contractura Dupuytren