Tipuri de Infiltratii terapeutice la nivelul genunchiului in cazul traumatismelor sportive.

Durerile de genunchi sunt o problema atat pentru atletii profesionisti cat si pentru cei amatori. Uneori pentru a putea continua practicarea unui sport este necesar un tratamet injectabil intraarticular. Optiunile de tratament sunt reprezentate de: corticosteroizi, acid hialuronic, plasma imbogatita cu trombocite (PRP) si celule stem. Cele mai frecvente afectiuni tratate sunt: leziuni de menisc, leziuni ale ligamentelor incrucisate, gonartroza, tendinita rotuliana (“jumper’s knee), bursita, sindrom de tract iliotibial. Fiecare tip de tratament are o serie de indicatii si avanataje care vor fi detaliate mai jos.

 

 1. Infiltratiile cu corticosteroizi.
  Inflamatia cauzata de leziunile genunchiului poate determina durere, blocare articulara si reducerea mobilitati. 
Infiltratiile cu corticosteroizi pot reduce semnificativ aceste simptome pentru o perioada de cateva saptamani pana la cateva luni. Acest tip de tratament este permis de agentia internationala antidoping daca este recomandat de medic.
 2. Infiltratii cu acid hialuronic
.
  Acidul hialuronic imbunatateste mobilitatea articulatiei, reduce inflamatia si durerea. Sunt frecvent recomandata pentru reducerea confilctului articular intalnit in gonartroza. Au efect mai lent ca steroizii, dar durata acestuia este mai indelungata. Incepand cu 2011 acest trataemnt nu este incriminat ca substanta interzisa de WADA (agentia internationala antidoping).
 3. Infiltratii PRP.
  Plasma imbogatita cu trombocite este utila in reducerea inflamatiei si se bazeaza pe capacitatea factorilor de regenerare si reparare prezenti in sangele propriu. Leziunile de mensic sunt cel mai frecvent tratate cu ajutorul infiltratiilor PRP. Acest tip de tratament este folosit cel mai frecvent de catre sportivii profesionisti.
 4. Infiltratii cu celule stem
.
  Acest tip de tratament ajuta la refacerea tesuturilor distruse prin capacitatea celulelor primordiale injectate intraarticular de a rreconstrui zonele afectate.

 

In urma unui consult de specialitate se va stabili cel mai bun tratament pentru durerile articulare in fiecare caz in parte.

Dr. Alin Pandea
Medic specialist ortopedie-traumtatologie cu interes in terapiile regenerative.
0770454073