Tendinita de supraspinos (coafa rotatorilor)
Tendinita de supraspinos (coafa rotatorilor).
Coafa rotatorilor reprezinta un grup de 4 tendoane (supraspinos, infraspinos, subscapular si rotundul mic) care au rol important in mobilitatea si stabilitatea umarului. Umarul este cea mai mobila articulatie (singura articulatie care se poate roti 360 grade) si astfel leziunile coafei rotatorilor sunt frecvente. Tendinita de supraspinos (coafa rotatorilor) reprezinta inflamatia tendoanelor – afectiune aparuta prin suprasolictare, traumatisme sau secundare unor afectiuni enocrinologice, in conditiile in care capacitatea de regenerare a organismului este redusa, determina durere, slabiciune musculara si reducerea mobilitatii – in special miscarile de ridicare si rotire a bratului devin dureroase.
Cauze – Tendinita de supraspinos (coafa rotatorilor).
Durerile de umar sunt a treia cea mai frecventa afectiune musculoscheletala care necesita consult la medicul specialist.
Tendinita coafei rotatorilor este poate fi intalnita atat la persoanele active (care practica sporturi precum tenis, inot etc), dar si in cazul persoanelor care fac miscari repetitive de ridicare a bratelor (medici dentisti, constructori, zidari, electricieni etc). Traumatismele si modificarile degenerative pot fi o cauza pentru aparitia tendinitei de supraspinos (mai frecvent) si a coafei rotatorilor.
Simptome
Durerea este localizata in zona anterioara a umarului, este intalnita frecvent si pe timpul noptii si poate iradia la nivelul bratului( secundar apare o tendinita a bicepsului). Uneori poate fi asociata de inflamatia, limitare marcata a miscarilor.
Tendinita coafei rotatorilor este o afectiune cu un debut lent, care fara tratament determina “blocarea” articulatiei umarului si aparitia unor modificari articulare ce necesita tratamente complexe.
Tratament – Tendinita de supraspinos (coafa rotatorilor)
- Repaus si evitarea miscarilor de ridicare a bratelor peste 90 grade.
- Gheata local.
- Medicatie antiinflamatorie.
- Evitarea caratului greutatilor.
- Fizioterapie
- Kinetoterapie : miscari de tip pendulum, de stretching, rotatie interna si externa pasiva etc.
https://www.orthoinfo.org/globalassets/pdfs/2017-rehab_shoulder.pdf - Infiltratii cu corticosteroizi, acid hialuronic sau plasma imbogatita cu trombocite (PRP). Acest tip de tratament se poate face in ambulator, este nedureros (se foloseste anestezie locala) si ajuta atat de la redobandirea mobilitatii cat si la refacerea tendonului afectat. Tipul de substanta care se foloseste depinde de severitatea afectiunii, de varsta si de nivelul de activitate.
- Artroscopie de umar (procedura minim invaziva prin care se repara structura tendonului).
Dr. Alin Pandea
Medic specialist Ortopedie Traumatologie.
Ecografie musculoscheletala.
0770454073