Tendinita calcifianta (a umarului)
Tendinita calcifianta a umarului reprezinta depunerea anormala de calciu la nivelul musculaturii coafei rotatorii (in special muschiul supraspinos) a umarului. Mai frecvent este intalnita la persoanele de sex feminin cu varste intre 30-60 ani. Diabetul zaharat si hipotiroidismul reprezinta factori de risc. Este de asemenea foarte des intalnita la persoanele care lucreaza mult la calculator, in alimentatie, electricieni, sportivi etc.
Aceasta afectiune se manifesta clinic prin :
- durere persistenta a umarului ( in lipsa unui traumatism).
- limitarea mobilitatii.
- click-uri (trosnituri) la miscari , crepitus la palpare.
- durere nocturna.
Examinarea clinica releva sindrom de impingement subacromial si scaderea fortei musculare a coafei rotatorii. Un test foarte util in evidentierea acestei afectiuni este testul lui Jobe (durere la flexie anterioara activa peste 90 grade).
Cele mai bune investigatii pentru diagnosticarea tendinitei calcifiante sunt radiografiile de umar (care arata depuneri anormale) si ecografia musculoscheletala. Examinarea RMN de asemenea poate fi de ajutor in diagnosticarea acestei afectiuni.
Tratament – tendinita calcifianta a umarului:
- infiltratii intraarticulare, terapie antialgica si antiinflamatorie, acestea rezolva simptomele in proportie de 70-80% in 6 luni.
Aici puteti vedea disparitia depunerilor dureroase post infiltratie :
- terapia “shock-wave” are rol adjuvant pt tratamentul conservator.
https://www.facebook.com/1506687459649603/posts/2516077482043924/?d=n
- excizia artroscopica a depozitelor de calciu este recomandata atunci cand afectiunea limiteaza activitatile zilnice sau in cazul formelor refractare la tratamentul conservator. De obicei aceste depuneri se afla la 1-1.5 cm de insertia muschiului supraspinos. Acest lucru permite abordarea usoara pe cale artroscopica. Depunerile calcifiante sunt de fapt acumulari cu consitenta pastei de dinti. In timpul artroscopiei eliminarea acestor depuneri se realizeaza sub vizualizare directa. Interventia chirurgicala presupune 2-3 incizii de 0.5 cm in jurul umarului. Se realizeaza sub anestezie generala, iar durata interventiei este de 45-60 minute. Postoperator nu este nevoie de imobilizare sau recuperare speciala.
Aceasta interventie se poate realiza si cu decontare partiala astfel ca pretul unei interventii incepe de la 2000 lei.
Pentru detalii si programari puteti apela direct 0770 454073 – Dr Alin Pandea , medic specialist Ortopedie-Traumatologie.