Dureri de sold
Dureri de sold. Cauze:
Acestea pot fi reprezentate de afectiuni articulare sau de afectiuni ale structurilor invecinate (musculatura coapsei, nervul sciatic, articulatia sacroiliaca etc).
Cele mai frecvente cauze ale durerilor soldului, in functie de localizare, sunt:
Dureri de sold anterior (in zona inghinala):
- Coxartroza – care initial se trateaza cu medicatie antiinflamatorie, fizio-kinetoterapie, infiltratii intraarticulare sau, in cazuri severe, refractare la tratamentele nechirurgicale, artroplastie totala de sold.
http://dralinpandea.ro/coxartroza-artroza-soldului/ - Leziuni ale labrumului (o membrana ce leaga cele doua oase ale soldului, cu rol de protectie si structural).
- Fractura de stress – fractura femurului aparuta prin suprasolicitare.
- Necroza avasculara a capului femural (sangele nu mai iriga zona femurului care face parte din articulatia soldului) – tratamentul initial este reprezentat de foraje de decompresie si infiltratii cu celule stem.
https://youtu.be/xHNGZMC9YKw
Dureri de sold lateral:
- Bursita trohanteriana – inflamatia bursei (un sac plin cu lichid gelatinos ce impiedica frecarea muschilor de os).
Aceasta afectiune este in proportie de 80% secundara unei afectiuni ale soldului. - Sacro-Ileita (inflamatia articulatiei sacro-iliace). Afectiune des intalnita in diferitele forme de reumatism articular .
Durere la nivelul soldului posterior:
- Sindromul piriformilor – determina iritarea nervului sciatic.
- Artroza sacro-iliaca – degenerarea articulatiei ce sustine coloana lombara.
In majoritatea cazurilor, tratamentul initial consta in recuperare medicala si infiltratii locale cu celule stem, PRP , acid hialuronic sau corticosteroizi. Aceasta procedura poate fi efectuata si in ambulator, sub anestezie local , in conditii de anitsepsie riguroasa sub control ecografic prin aboard anterior. In cazul artrozei de sold (coxartroza) acest tip de tratament poate fi o resursa importanta in tratamentul durerilor de sold, fiind foarte eficienta atat pentru reducerea durerilor cat si pentru cresterea mobilitatii articulare.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5798032/
Pentru un diagnostic exact si un tratament otpim al afectiunii dumneavoastra este necesar sa consultati medicul specialist.
Dr . Alin Pandea
Medic Specialist Ortopedie-Traumatologie
Tel. 0770 454073
Infiltrațiile intraarticulare la nivelul soldului pot trata durerile întâlnite in coxartroza și reprezintă cea mai eficientă soluție nechirurgicala.
Acestea reduc semnificativ necesitatea unei artroplastii totale (“proteza de sold”).