Sindromul lacertus
Scaderea fortei musculare, dexteritatii si prezenta amortelilor degetelor in timpul zilei, chiar si dupa o operatie reusita pentru decompresia tunelui carpian pot fi cauzate de sindromul lacertus.
Sindromul lacertus reprezinta o cauza a scaderii fortei musculare, dexteritatii si amortelilor degetelor din timpul zilei, chiar si dupa o operatie reusita pentru decompresia tunelui carpian. Aceaste simptome sunt determinate de compresia nervului median la nivelul aponvrozei bicepsului situate la nivelul cotului.
Sindromul tunelului Lacertus este o compresie a nervului median care apare sub țesutul ligamentar (lacertus fibrosus) distal de articulația cotului.
Sindromul descrie constelația semnelor și a simptomelor care rezultă din compresiunea nervului median. Este a doua cea mai frecventă cauză de compresie nervoasă mediană, cu caracteristici similare, dar diferentiabil clinic de sindromul tunelului carpian, o cauza mult mai frecvent intalnita.. Sindromul Lacertus este responsabil de 9,2% din toate cazurile de afectare a nervului median.
Sindromul lacertus este asociat cu pronația prelungită sau repetitivă a antebrațului și flexia degetului. Tâmplarii, mecanicii, muncitorii din liniile de asamblare, jucătorii de tenis,cei care vastest si halterofili sunt predispuși la această problemă. Aceasta sindrom este adesea asociat cu dezvoltarea excesiva a mușchilor antebrațului și este mai frecventă la nivelul brațului dominant. Vârsta tipică de debut este în al cincilea deceniu, iar afecțiunea este de patru ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Ca și alte neuropatii, pacienții cu diabet, alcoolism sau hipotiroidism sunt predispuși la această maladie.
Cele mai frecvente simptome la pacienții cu sindrom lacertus sunt pierderea forței musculare (de exemplu rasucirea cheii), pierderea abilităților motorii (scaparea obiectelor) și, rareori, parestezi tranzitorii în regiunea inervată de nervul median la nivelul mâinii. De asemenea, pot fi prezente si arsuri și amorțeli în teritoriul deservit de ramura cutanată palmară a nervului median. Pacienții vor prezenta, de obicei slăbiciune distinctă atunci când se testează manual puterea mușchilor inervată de nervul median distal de lacertus fibrosus, în special FPL, FDP II și FCR. Presiunea externă a nervului median la nivelul lacertus fibrosus va provoca dureri distincte și, uneori, un semn pozitiv al lui Tinel.
Dacă cineva are încă simptome după decompresia tunelului carpian, mâna trebuie examinată pentru sindromul lacertus. O scădere a puterii FPL, FDP2 și FCR, precum și sensibilitatea la marginea mediană a lacertus fibrosus vor stabili diagnosticul.
Studiile de conducere nervoasă nu sunt utile ( de ex: electromiografia – Emg).
Mulți pacienți cu simptome reziduale după eliberarea tunelului carpial se vor îmbunătăți după interventia chirurgicala pentru decompresia nervului median la nivelul aponevrozei lacertus.
https://www.linkedin.com/posts/drbrutus_surgery-walant-hand-activity-6628392253385687041-4wy_
Caracteristicile principale prin care se diferențiază de sindromul de tunel carpian:
http://dralinpandea.ro/sindromul-de-tunel-carpian/
Durere la nivelul antebratului.
Tulburări senzoriale a distribuției ramurii cutanate palmară a nervului median (palma).
Lipsa simptomelor nocturne
Tratament
Nechirugical, indicat in cazul formelor usoare:
- Repaus fizic,
- Imobilizare in orteza,
- Tratament anti inflamator timp de 3-6 luni
Chirurgical:
Decompresia chirurgicală a nervului median.
Dr. Alin Pandea
0770454073