Sindromul de tunel carpian
Sindromul de tunel carpian reprezinta compresia nervului median la nivelul incheieturii pumnului. Nervul median controleaza miscarile si inervatia senzitiva ale degetului mare, degetului aratator, mijlociu si jumatatea mediala a inelarului, nu insa si ale degetului mic. Nervul median impreuna cu tendoanele flexorilor degetelor trec la nivelul pumnului printr-un spatiu numit tunelul carpian.
Compresia nervului determina senzatie de amortela si furnicaturi la nivelul degetelor (in special noaptea – durerea dispare la scuturarea mainii), durere (care poate migra catre umar uneori), parestezii, scaderea fortei musculare a palmei si degetelor (scade capacitatea de a prinde si tine obiecte), uscarea pielii, etc.
Cauzele ce determina aparitia sindromului de tunel carpian sunt numeroase, dar mai frecvent intalnite sunt : diabetul, hipotiroidismul, artrita reumatoida, sarcina, activitate manuala repetitiva .
https://youtu.be/CbFMsKBvHuU
Diagnostic :
De cele mai multe ori examinarea clinica (testul Durkan in special si testele Phalen si Tinnel) sunt suficiente pentru diagnosticarea acestei afectiuni.
Dr. Alin Pandea foloseste in exclusivitate in Romania un algoritm de diagnostic ce nu necesita studii de conducere nervoasa, o investigatie costisitoare si neplacuta. Astfel daca durerea va trezeste noaptea din somn, amortelile sunt mai puternice dimineata, exista posibilitatea de a suferi de sindrom de tunel carpian.
Tratament – sindromul de tunel carpian:
In cazul formelor usoare, cand durerea si amortelile apar rar se recomanda purtarea unei orteze pe timpul noptii si infiltratii locale cu substanta antiinflamatorie (cortizon).
Pentru pacientii cu dureri severe zilnice si/sau atrofie musculara se recomanda interventia chirurgicala. Decompresia tunelului carpian se face sub anestezie locala, nu este dureroasa, nu are riscurile unei anestezii generale. In ziua operatiei e bine sa evitati consumul de cafea, dar puteti manca si bea fara restrictii. Incizia este minima (aproximativ 2cm), nu lasa cicatrice inestetica (se folosesc liniile palmare), iar interventia chirurgicala dureaza 10 min. Imediat dupa operatie efectul decompresiei este resimtit de pacient, 80% din simptome dispar chiar din primele minute. In urmatoarele saptamani vor disparea toate simptomele. Dupa interventie veti putea parasi spitalul dupa 1-2 ore.
Imagine intraoperatorie:
Cicatrice postoperatorie la 6 saptamani :
Pentru pacientii asigurati prin CNAS aceasta interventie chirugicala se poate realiza la Spitalul Victoria la un pret redus.
Pentru programari :0770 454073
Dr. Alin Pandea