Sindromul de impingement subacromial
Sindromul de impingement subacromial (sau conflictul subacromial, impingementul umarului).
Muschii care relizeaza miscarile umarului formeaza coafa rotatorilor (supraspinos, infraspinos, subscapular si rotundul mic). Coafa rotatorilor se gaseste sub osul acromiom, care este parte a scapulei (omoplat). Intre acromiom si coafa rotatorie se gaseste bursa subacromiala care are rolul de a facilita miscarile umarului.
In anumite afectiuni distanta dintre capul humeral si acromiom este redusa (in mod normal are valori de aproximativ 0.8-1.2 cm) :
- tendinita supraspinosului si a coafei rotatorilor.
- ruptura coafei rotatorii.
- tendinita calcifianta.
- instabilitate glenohumerala.
- leziuni ale labrumului.
- varianta II sau III de acromiom (curbat sau in carlig) dupa clasificarea Bigliani.
- bursita subacromiala.
In aceste cazuri apare frecare (conflict) intre muschii coafei rotatorii si acromiom ducand la aparitia durerii si a limitarii miscarilor.
Simptome :
- durere la ridicarea mainii peste nivelul capului.
- durere nocturna la repaus.
Clinic :
Testele Hawkins si Jobe sunt pozitive.
Imagistica :
Radiografia – utila in a masura distanta acromio-humerala (in conditii normale este de 7-14 mm) si pt a aprecia morfologia acromiomului.
Ecografia de umar – poate semnaliza prezenta unei bursite subacromiale, existaenta unei leziuni tendinoase.
RMN umar pentru depistarea patologiei coafei rotatorii. Aceasta investigatie este necesara in stabilirea planului terapeutic optim.
Tratament – sindromul de impingement subacromial:
- fiziokinetoterapie si infiltratii intraarticulare (corticosteroizi, acid hialuronic, plasma imbogatita cu trombocite).
Cele mai simple exercitii fizice pe care le puteti efectua acasa sunt:
1. Cu ajutorul mainii sanatoase si folosind un prosop, mobilizati la spate mana afectata executand miscari de ridicare (cate 10 repetari dimineata si seara), conform filmului de mai jos:
2. Faceti cate 10 repetari de miscari rotative cu bratul afectat (vezi imaginea), dimineata si seara
- decompresia artroscopica a umarului (acromioplastie).
Dr Alin Pandea foloseste o tehnica moderna de injectare a articulatiei, asemanatoare celor folosite la sportivii de performanta in Marea Britanie, care va va reda mobilitatea imediat, fara dureri.
Pretul unei astfel de interventii este de 300-1000 lei in functie de substanta injectata folosita. De cele mai multe ori o singura infiltratie este suficienta pentru rezolvarea afectiunii.
In cazul in care toate aceste afectiuni nu au dat rezultate, urmatorul pas este rezolvarea pe cale artroscopica a acestei afectiuni.
Pentru consultatii si programari 0770 454073 .
Dr. Alin Pandea
Medic Specialist Ortopedie
Ecografie musculoscheletala