Ruptura de menisc.

Cand este necesara interventia chirurgicala pentru ruptura de menisc?

  1. leziuni de mari dimensiuni (> 5mm), la pacientii sub 35 ani.
  2. leziuni care nu afecteaza zona periferica a meniscului deorece vascularizatia lipseste.
  3. tipul leziunii : de exemplu leziunile longitudinale pot fi reparate cu rezulate foarte bune, spre deosebire de cele radiale si de tip “flap”
  4. ruptura de menisc acuta necesita interventie chirurgicala, leziunile vechi, degenerative nu ar trebui operate.

Meniscectomia artroscopica este cea mai frecventa interventie chirurgicala ortopedica, dar ultimele studii arata ca rezultatele postoperatorii nu sunt foarte satisfacatoare (conform ghidului Societatii Americane de Ortopedie).

Recomadari tratament ruptura de menisc:

In cazul leziunilor vechi, la pacientii cu varsta de peste 35 ani se recomanda fiziokinetoterapie, infiltratii intrarticulare (PRP si acid hialuronic). Daca tratamentul nechirurgical nu duce la rezolvarea simptomelor se recomanda artroscopia de genunchi.

https://www.bmj.com/content/357/bmj.j1982

Ce este meniscul si care sunt cele mai frecvente tipuri de leziuni?

leziune de menisc

Meniscul este o structura cartilaginoasa care functioneaza ca un amortizor al socurilor la care este supus cartilajul genunchiului.

Este important de retinut ca o ruptura de menisc netrata lasa articulatia genunchiului neprotejata, iar riscul de aparitie al artrozei devine astfel foarte mare.

Meniscul nu se regenereaza singur deorece nu contine vase de sange.
In cazul aparitei durerilor de genunchi dupa traumatisme este bine sa consultati medicul specialist. Examinarea clinica este completata de ecografie sau RMN  de genunchi.

In imaginile de mai jos puteti vedea cele mai frecvente leziuni de menisc:

compartie menisc

Menisc normal (stanga) si leziune de menisc (dreapta)

Pe cat posibil ruptura de menisc necesita sutura chirurgicala artroscopica pentru restabilirea integritatii meniscului. Acolo unde acest lucru nu este posibil se recomanda indepartarea partiala a zonei afectate deoarece pe langa durere, poate determina aparitia artrozei genunchiului (gonartroza). In cazul leziunilor vechi, degenerative, pe langa indepartarea fragmentului meniscal afectat se recomanda si tratament regenerant al cartilajului (infiltratii cu celule stem sau infiltratii cu PRP).

Ruptura de menisc

Imagine RMN normala (lateral)

Ruptura de menisc

Leziune corn anterior

Ruptura de menisc

Leziune corn posterior

Ruptura de menisc

Ruptura in “toarta de cos”                 (semnul “dublu LIP”)

In cazul in care se practica sutura de menisc recuperarea imediata nu este usoara (nu aveti voie sa calcati pe membrul operat timp de 4-6 saptamani), dar pe termen lung articulatia genunchiului nu va avea de suferit.

Ruptura de menisc

Leziune de menisc suturata

Dr Alin Pandea
0770 454073
Medic specialist ortopedie-traumatologie cu specializare in chirurgia artroscopica.