Poate fi reparat cartilajul articular?

Poate fi reparat cartilajul articular? – Cartilajul articular are rolul de a proteja articulatiile in timpul miscarilor. Insa deorece acesta nu contine vase de sange, in timp se poate deteriora (prin uzura, traumatisme etc.) si nu are capacitate de autoregenerare.

Cu toate acestea exista cateva metode prin cartilajul poate fi reparat sau regenerat, in special aceste tehnici sunt eficiente in cazul formelor incipiente:

  1. Regenerare prin microforaje de revascularizare – procedeu artroscopic minim invaziv.
  2. Infiltratii cu celule stem si/sau PRP – in special eficiente cand se corecteaza si defectul mecanic articular.
  3. Reparare – condroplastie.
  4. Transplant de cartilaj.

 

Cartilajul articular este un tesut de acoperire a oaselor in zona articulatiilor. Are rolul de a proteja si de a asigura mobilitatea articulatiilor, reducand frictiunea in timpul miscarilor acestora.

In timp (prin uzura) sau prin traumtisme, cartilajul poate fi deteriorat. Deorece nu exista vase de sange care sa aduca oxigen la acest nivel, organismul nu are capacitatea de a repara cartilajul articular.

Exista mai multe tehnici prin care poate fi reparat cartilajul articular :

1.Microforaje de revascularizare – se realizeaza printr-un procedeu minim invaziv (artroscopie), prin care se stimuleaza formarea de noi vase sanguine care vor contribui la refacerea cartilajului prin aducerea de noi celule capabile sa restaureze suprafata articulara.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3251687/

2. Infiltratii cu celule stem si/sau PRP
Celulele stem sunt celule primordiale ce stau la baza formarii tuturor celulelor umane. Au rolul ce a crea noi celule si de a le regenera pe cele distruse. Celulele stem se obtin cel mai frecvent prin recoltare din creasta iliaca (partea superficiala a osului bazinului) prin aspiratia maduvei osoase. Procesul este unul minim invaziv, nedureros (se desfasoara sub anestezie). Aspiratul obtinut se centrifugheaza si se obtin astfel celulele stem activate care se infiltreaza in zona afectata ducand la repararea cartilajului articular si disparitia imediata a durerilor. Cartilajul articular se reface in cateva luni post infiltratie. Examinarile RMN efectuate dupa un an arata imbunatatiri semnificative ale calitatii cartilajului.

Acest procedeu este foarte eficient daca se corecteaza defectele mecanice articulare, acolo unde acestea exista.

 

3. Transplant de cartilaj.
Procedeu chirurgical minim invaziv, prin care se transferea cartilaj propriu, sanatos.

4. Condroplastie .

 

Dr. Alin Pandea – Poate fi reparat cartilajul articular?
Medic specialist Ortopedie-Traumatologie.

0770454073