Menisc. Structura cartilaginoasa cu rol de protectie, situat intre cele 2 oase ale genunchiului: tibia si femurul. La nivelul genunchiului sunt 2 meniscuri: intern si extern. Meniscul intern (medial) de forma literei “C” si acopera 50% din suprafata articulara a platoului tibial. Cel extern este circular si acopera 70% din suprafata articulara. Fiecare menisc are un corn anterior si posterior si un corp. Cornul meniscului are rol in stabilizarea genunchiului.
Meniscul este alcatuit din colagen de tip 1, astfel se explica rolul de a absorbi socurile de la nivelul genunchiului si rolul de stabilizator al articulatiei. Daca meniscul este indepartat va aparea artroza in cativa ani pentru ca stresul la nivelul genunchiului creste de 2-3 ori in lipsa acestuia. O ruptura de menisc netratata duce la deteriorarea suprafetelor articulare mai rapid.
Modul particular in care se realizeaza vascularizarea meniscului decide capacitatea de vindecare a unei rupturi de menisc, astfel, doar marginea meniscului este vascularizata si se poate vindeca daca este reparata. In urma unui traumatism, meniscul poate sangera ceea ce duce la aparitia hemartrozei (apa la genunchi), dar acest proces dureaza cateva zile, spre deosebire de o ruptura a ligamentului incrucisat anterior (LIA) in care hemartroza apare aproape imediat.
Cornul posterior este cel mai bine inervat, de aceea durerile sunt mai intense la flexia (indoitul) genunchiului (deoarece cornul posterior este supus celor mai mari forte de stres).
Ruptura de menisc se produce cel mai frecvent prin miscari de rasucire sau impact (fotbal, ski) si de cele mai multe ori necesita interventie chirurgicala artroscopica. In cazul persoanelor in varsta ruptura de menisc se poate produce spontan prin degenerarea in timp a meniscului. In aceste situatii interventia chirurgicala nu aduce beneficii intotdeauna.
Meniscul intern (medial) este afectat de 3 ori mai des decat cel lateral (extern), deoarece meniscul intern este mult mai rigid. Leziunea de menisc intern poate duce la aparitia chistului Baker. Ruptura meniscului lateral este frecvent asociata cu leziuni ale ligamentului incrucisat anterior.
Simptomele rupturii de menisc :
- durere in linia articuatiei genunchiului.
- blocarea genunchiului.
- trosnituri.
- inflamarea genunchiului.
https://youtu.be/Xkyiecfe3KE
Tratament
- fiziokinetoterapie si infiltratii intraarticulare in cazul leziunilor incomplete si a celor degenerative
- artroscopie de genunchi in cazul rupturilor complexe sau cand tratamentul nonoperativ nu a dat rezultate.
Dr. Alin Pandea
Medic Specialist Ortopedie-Traumatologie
0770454073