Leziunea Bankart
Leziunea Bankart reprezinta o ruptura a labrumului glenoidal. Poarta numele chirurgului care a descris prima oara aceasta afectiune in 1923.
Articulatia umarului este alcatuita din osul bratului (humerus) care are are o forma sferica la nivelul articulatiei si glena, parte a omoplatului (scapula) , care are forma unei farfurii intinse si putin adanci. Stabilitatea acestei articulatii este mentinuta printre altele de labrum care functioneaza ca o garnitura intre cele 2 oase si astfel compenseaza pentru platitudinea glenei. Datorita acestui labrum umarul este cea mai mobila articulatie a corpului.
Leziunile de labrum antero-inferior si leziunile atasamentului acestuia de ligamentul Inferior Gleno-Humeral reprezinta leziunea Bankart. In unele cazuri pe langa lezarea labrumului poate aparea si o fractura a glenei si atunci apare leziunea Bankart osoasa.
Cea mai comuna cauza de aparitie a acestei leziuni o reprezinta luxatia anterioara a umarului. Majoritatea pacientilor (95%) sub 30 ani care sufera o luxatie de umar vor avea si o leziune Bankart.
Semnele prezente in leziunea Bankart :
– instabilitatea umarului
– luxatii recurente
– durere
– senzatia ca umarul se luxeaza cand mana este dusa la ceafa
Cel mai eficient mod de diagnosticare a unei leziuni Bankart este RMN ( cu substanta de contrast)
Tratament
1. Tratamentul conservator – umarul este imobilizat in esarfa pentru 2-3 saptamani (pentru reducerea inflamatiei), iar apoi se incepe kinetoterapia pentru recastigarea mobilitatii umarului. Dezavantajul acestei optiuni este riscul de luxatie in viitor.
2. Tratamentul chirurgical pentru repararea labrumului – permite reluarea activitatilor fizice intense si chiar a sportului fara a exista riscul de luxatie in viitor.
Interventia chirurgicala se poate face atat pe cale deschisa (clasica) , dar mai frecvent se recomanda artroscopia de umar. Prin 2-3 incizii de cativa mm se introduce o camera conectata la un monitor ce permite vizualizarea umarului. La nivelul glenei se fixeaza o ancora de care sunt atasate fire neresorbabile ce vor permite reatasarea labrumului la nivelul suprafetei osoase.
Datorita fapului ca este o procedura minim invaziva recuperarea este mai rapida. Postoperator este indicat sa purtati o esarfa (orteza) de sustinere. Condusul auto poate fi reluat dupa 6 saptamani, iar sportul (precum fotbal, tenis, rugby etc) dupa 3 luni. La serviciu va veti putea intoarce in functie de caz dupa 2-3 saptamani.
Dr Alin Pandea
Medic specialist Ortopedie-Traumatologie si Chirurgie Artroscopica
0770 454073