Durerile de genunchi

Durerile de genunchi sunt frecvent localizate la nivelul rotulei (in spatele acesteia). Aceste dureri sunt produse de miscari de flexie a genunchiului (urcatul si coboratul scarilor, genoflexiuni etc). Durerile de genunchi pot aparea dupa 30 minute de la efort sau chiar a doua zi. Durerile de genunchi pot fi exacerbate si de statul cu genunchiul in flexie (durerea spectatorului de film). Durerea este de obicei bilaterala, dar unul dintre genunchi este mai afectat.

durerile de genunchi

durerile de genunchi

Sindromul patelofemural reprezinta conflictul (frecarea) intre rotula si femur (osul coapsei). Aceasta afectiune este frecvent intalnita la pacienti tineri si adulti, la cei care practica exercitii fizice sau la cei care muncesc mult in picioare.

capture-20160918-091014

capture-20160918-091150

Cauzele aparitiei afectiunii sunt:

– aliniament deficitar al suprafetelor articulare – oasele genunchiului nu culiseaza corect intre ele
– valgus excesiv – pozitia in “X” a picioarelor
– contractura si disfunctia quadricepsului (muschiului coapsei) aparute posttraumatic sau prin suprasolicitare

In ce consta consultul medical?

Medicul ortoped va examina genunchiul pentru a exclude alte patologii ( artrita, traumatisme, leziuni de menisc etc).
Prin teste specifice se palpeaza rotula, cursa rotulei si alinierea acesteia. Durerea se poate poate accentua la genoflexiuni.
Medicul ortoped va recomanda efectuarea de radiografii in 3 planuri (pentru a aprecia aliniamentul rotulei) si un examen RMN (pentru evaluarea starii suprafetei articulare).

Tratament

Cheia tratamentului acestei afectiuni o reprezinta gimnastica medicala pentru intarirea musculaturii qvadricepsului.

https://youtu.be/RAKOyNROzwM

Purtarea de genunchiere ajuta la corectarea aliniamentului rotulei si reducerea durerii
Fiziokinetoterapia are un rol important, dupa aproximativ 6-8 saptamani peste 50% din pacienti descriu disparitia durerilor.
Talonetele pot ajuta in mentinerea in pozitie neutra a articulatiei genunchiului

Infiltratii intraarticulare cu substanta vascoelastica ajuta la ameliorea semnificativa a durerii si reduce timpul necesar recuperarii.
Infiltratiile cu celule stem pentru regenerarea cartilajului reprezinta cel mai nou si eficient tratament in cazul afectiunilor cartilajului.Procedura este minim dureroasa cu rezultate remarcabile. In imaginea de mai jos puteti vedea ameliorarea semnificativa a leziunilor de cartilaj rotulian la doar 3 luni dupa tratamentul cu celule stem confirmata de examinarea RMN.

pf2

Imagine RMN a unei leziuni de cartilaj

durerile de genunchi

Imagine artroscopica a unei leziuni de cartilaj.

In cazul in care tratamentul ortopedic nu da rezultate, se recomanda artroscopia de genunchi, interventie chirurgicala minim invaziva, nedureroasa, ce nu necesita spitalizare de noapte, prin care se poate realinia rotula, realiza debridarea tesuturilor inflamate si repararea suprafetelor articulare. Dupa o astfel de interventie chirurgicala nu este necesara imobilizarea membrului operat si nici recuperare speciala.

Dr Alin Pandea
Medic specialist ortopedie-traumatologie cu interes in chirurgia artroscopica
0770 454 073