Spondiloza cervicala

Majoritatea dintre noi ne vaitam de ‘dureri de ceafa’ sau ‘dureri de gat’. Aceste dureri, in termeni medicali, se numesc Spondiloza Cervicala  iar acestea afecteaza, conform studiilor, aproximativ 80% din populatie.

Spondiloza cervicala
Cele mai frecvente cauze ale durerilor cervicale pot fi:
-contractura musculara din cauza pozitiei gresite de somn, pozitiei gresite de stat pe scaun, sustinerii telefonului cu umarul in timpul convorbirii, etc;
-artroza – afectiune ce determina uzura articulatiilor si aparitia pintenilor ososi care scad mobilitatea si determina aparita durerilor;
-hernia de disc – genereaza compresia nervoasa,se depisteaza prin testul Spurling si de cele mai multe ori necesita interventie chirurgicala
-traumatisme
Simptomele afectarii coloanei cervicale se manifesta de la durere de cap, gat, umar, brate pana la amorteli (parestezii) sau scaderea fortei musculare a bratelor si este asociata uneori cu febra si scadere in greutate.

Cand trebuie sa mergeti la medic?

Dr Alin Pandea va recomanda sa consultati medicul ortoped, neurlog sau reumatolog daca apar urmatoarele simptome : dureri de gat insotite de febra , scadere in greutate, dureri de cap severe, afectarea controlului functiilor urinare, ameteli, parestezii continue (amorteli), durere de gat care persista mai mult de 3 saptamani.

In timpul consultatiei, medicul va efectua mai multe teste pentrut a depista cauzele durerilor cervicale, alaturi de radiografii, RMN, teste de conducere nervoasa si analize de sange pentru confirmarea diagnosticului.
Cele mai frecvente tratamente pentru durerile cervicale sunt: fiziokinetoterapia, medicatia antiinflamatorie, acupunctura, masajul terapeutic, infiltratii cu steroizi, imobilizarea temporara (guler cervical), interventia chirurgicala.

https://youtu.be/hU6OL8ApMT8

Sfaturi pentru prevenirea afectiunilor cervicale :
– Mentineti o postura dreapta in timpul mersului si la birou
– In timpul lucrului la computer, monitorul trebuie sa fie la nivelul ochilor
– Nu tineti telefonul intre gat si umeri in timpul convorbirilor
– Nu carati genti grele pe umeri
– Evitati fumatul
– Luati pauze la fiecare 2 ore pentru a face usoare miscari de stretching in timpul programului de lucru.

Spondiloza cervicala -Exercitii utile pentru ameliorare.

Pentru durerile cervicale simple va recomandam urmatoarele proceduri de urmat acasa:

  • aplicare alternativa (20 min) a unor comprese cu gheata si comprese calde
  • paracetamol si ibuprofen (daca nu exista contraindicatii)
  • exercitii fizice – in linkul de mai jos sunt redate cateva exercitii foarte utile pentru amelioarea durerilor cervicale.

https://m.youtube.com/watch?v=Z_bysI-yMt8