Degetul in resort
Degetul in resort (“trigger finger”) sau tenosinovita stenozanta a degetului, este o afectiune in care degetul afectat se blocheaza la indoire (flexie) si se indreapta (extensie) cu efort. De multe ori aceasta indreptare produce un sunet (“click”) si durere. Mecanismul de producere il reprezinta aparitia unei inflamatii la nivelul tendonului ce nu mai permite miscarea acestuia in teaca sa.
Este mai frecvent intalnita la diabetici si la pacientii cu artrita reumatoida si afecteaza frecvent degetul inelar.
Aceasta afectiune evolueaza (Conform clasificarii Green) de la durere in palma la baza degetului afectat (stadiul 1) catre ingreunarea flexiei degetului (stadiul 2) si blocarea corectabila a degetului (stadiul 3), respectiv blocarea fixa (stadiul 4).
Tratament.
Initial se recomanda imoblizarea degetului pe timpul noptii pentru o perioada de 6 saptamani. Daca dupa 2 saptamani aceasta metoda nu da rezultate se recomanda efectuarea a 1-3 infiltratii cu corticosteroizi sau PRP (plasma imbogatita cu trombocite).
In cazul formelor refractare la tartamentul conservator este necesara debridarea chirurgicala.
Eficienta infiltratiilor pentru tratarea degetului in resort este bine cunoscuta. Aceasta procedura nu este dureroasa, se poate realiza in cabinet. In proportie de peste 80% din cazuri acest tratament rezolva aceasta afectiune.
Inainte de infiltrarea tecii tendonului:
si dupa infiltratie:
In cazul persoanelor diabetice, sau atunci cand infiltratiile nu rezolva simptomatologia (de exemplu atunci cand degetul mare este afectat rezultatele sunt mai putin spectaculoase) se recomanda o interventie chirurgicala, minim invaziva, reazlizata cu anestezie locala, fara a fi nevoie de internare, respectiv cu perioada de recuperare de cateva zile.
Dr Alin Pandea.
Medic specialist Ortopedie-Traumatologie.
Interes in chirurgia minim invaziva a mainii.
0770 454073