Artroscopia de pumn
Artroscopia de pumn este o procedura chirugicala minim invaziva care permite vizualizarea si tratarea afectiunilor pumnului , care pot aparea in urma traumatismelor sau prin solicitarea articulatiei. In ultima vreme tot mai multi pacienti beneficiaza de rezultatele dezvoltarii tehnicii artroscopice, fiind dupa genunchi si umar cea mai frecvent realizata artroscopie in lume. Spre deosebire de artroscopia de genunchi si umar, in cazul acestei proceduri sunt necesare instrumente mult mai subtiri si mai delicate. In practica medicala sunt numeroasi pacienti care au deficite functionale si estetice la nivelul pumnului ca urmare a subdiagnosticarii si tratarii afectiunilor pumnului.
Indicatiile artroscopiei de pumn sunt:
– durerea veche a pumnului (rol diagnostic).
– sinovita cronica.
– artoza pumnului si artrita reumatoida.
– leziuni ale comlexului ligamentar triunghiular.
– instabiliatea oaselor carpiene.
– corpi liberi intraarticular.
– fracturi : scafoid, radius distal.
– infectii.
– chisturi ganglionare.
– stiloidectomie radiala.
– sindrom de tunel carpian.
Interventia chirugicala se realizeaza sub anestezie regionala / anestezie generala. Prin intermediul a doua incizii de catva milimetri se introduce o camera de dimensiunile unui pix care permite vizualizarea ligamentelor, cartilajelor si a oaselor pumului.
Imaginile obtinute sunt marite si proiectate pe un monitor. Unele structuri pot fi reparate, altele inflamate vor fi indepartate , astfel durerea si mobilitatea pumnului este imbunatatita semnificativ.
Recuperarea dupa o astfel de interventie este mult mai scurta, mult mai putin traumatizanta pentru pacient si cu rezultate mai eficente. Complicatiile postoperatorii sunt foarte rare.
Pentru programari : 0770 454073 Dr Alin Pandea , medic specialist chirurgie artroscopica.
Interventia chirurgicala are loc in cel mai nou spital de ortopedie din Bucuresti – Spitalul Medas Victoria.