Tendinita mainii (DeQuervain)
Tendinita mainii DeQuervain este inflamatia unui tendon sau a tecii acestuia. Tendoanele sunt cuprinse de o teaca precum cablurile electrice. Atunci cand apare o inflamatie (umflare) a tendonului, orice miscare este greoaie si dureroasa.
Tendinita mainii produce pe langa durere la miscare si limitare a miscarilor.
Stiati ca in cazul in care aveti dureri intense la nivelul pumnului si bazei degetului mare la miscarile de rasucire, prindere sau atunci cand incercati sa strangeti pumnul , iar testul din imaginile de mai jos este pozitiv e posibil sa suferiti de tendinita mainii De Quervain?
Cauzele pot fi acute: – un traumatism la nivelul tendonului sau cronice: – prin miscari repetitive.
De cele mai multe ori tendinita poate fi tratata usor cu gheata, medicatie antiinflamatorie si repaus. Daca simptomatologia nu se remite dupa cateva zile cu un astfel de tratament este bine sa consultati un medic specialist ortoped pentru ca fara tratament tendinita poate duce la rupturi ale tendonului.
De cele mai multe ori diagnosticul de tendinita se pune pe baza examinarii clinice, dar medicul poate decide efectuarea unor analize de sange , radiografii sau ecografie musculoscheletala/RMN.
Cele mai frecvente tipuri de tendinite ale mainii sunt :
- Tendinita mainii DeQuervain (tenosinovita stenozanta a primului compartiment dorsal)
Reprezinta tenosinovita stenozanta a tendoanelor Abductor Lung al Policelui si Extensor Scurt al Policelui. Este des intalnita la pacientii care practica tenisul, squash-ul sau ping-pong sau dupa nastere. Durerea este localizata la nivelul stiloidei radiale.
Manevrea Finkelstein este diagnostica pentru aceasta afectiune (durere la miscarea pumnului inclestat).
Tratament :
- orteza de repaus pumn 2-6 saptamani (“spica splint”)
- medicatie antiinflamatorie
- infiltratii locale cu corticosteroizi/ PRP/ celule stem. Aceasta procedura nu este dureroasa.
- in cazurile severe se recomnada interventia chirurgicala.
2. Sindromul de intersectie al extensorilor
Afectiune inflamatorie frecventa intalnita la halterofili si la halterofili prin extensie repetata a pumnului. Durerea este localizata la nivelul fetei dorsale a pumnului, la 5 cm de incheietura.
Tratamentul este asemanator cu cel al tendinitei mainii DeQuervain.
Aceste afectiuni nu sunt foarte frecvente , dar care afecteaza activitatile zilnice. Pentru un diagnostic corect este bine sa va adresati unui medic cu experienta in tratamentul afectiunilor membrului superior.
Dr. Alin Pandea
medic specialist Ortopedie-Traumatologie
0770 454073