Maladia Kienbock
Maladia Kienbock este o afectiune caracterizata de pierderea vascularizatiei osului semilunar (necroza avasculara a semilunarului). Semilunarul este unul dintre cele 8 oase carpiene a mainii, este localizat la baza pumnului si are pozitie centrala intre scafoid si triquetrum. Lipsa vascularizarii duce la distrugere osoasa (necroza avasculara) si afectarea mobilitatii mainii, durere la miscare si in timp artroza pumnului.
Maladia Kienbock este mai frecvent intlanita la adultii de sex masculin cu varste intre 20-40 de ani. Cauza exacta de aparitie nu este stiuta, insa traumtismele sau particularitati anatomice, precum devierea ulnara negativa (ulna este mai scurta), sunt factori de risc pentru aparitia acestei afectiuni.
Simptomele intlanite in cazul pacientilor care sufera de aceasta boala sunt :
- durere la nivelul pumnului.
- inflamarea pumnului.
- limitarea miscarilor pumnului (blocarea pumnului).
- reducerea fortei de prindere.
- durerea la extensia mainii.
Diagnosticul se pune pe baza consultului de specialitate si a examinarii Rx, CT si RMN.
In functie de aspectul imagistic maladia Kienbock se stadializeaza in 4 grade (clasificarea Lichtman) fiecare cu tratament si prognostic diferit. In tabelul de mai jos se poate observa stadializarea, evolutia si taratmentul indicat pentru fiecare stadiu in parte :
Maladia Kienbock se agraveaza in timp, astfel ca este foarte important sa fie diagnosticata si tratata timpuriu. In faza 1 se recomanda imobilzarea pumnului timp de 2-3 saptamani si medicatie antiinflamatorie. Monitorizarea evolutiei se face la fiecare 6-12 luni prin examen radiologic sau RMN.
In unele cazuri, tot va exista progresia afectiunii, in ciuda tratamentului. In aceste situatii se recomanda proceduri de revascularizare. In stadiile avansate optiunile sunt limitate la indepartarea osului necrozat sau artrodeza (“sudarea oaselor intre ele”) pumnului.
Vezi si >> Necroza aseptica de cap femural
Dr. Alin Pandea
Medic specialist ortopedie cu experienta in chirurgia mainii de peste 4 ani in Marea Britanie. Dr. Pandea este unul dintre putinii medici ce realizeaza astfel de proceduri de revascularizare (transferul pediculului vascularizat al patratului pronator) sau decompresia metafizei radiale (procedeu minim invaziv, fara complicatii postoperatorii).
Pentru a stabili un consult:
Dr. Alin Pandea
0770 454 073