Luxatia de rotula
In momentul in care rotula (osul rotund din fata genunchiului) “sare” apare luxatia de rotula. Rotula (sau patela) are forma sferica la suprafata, respectiv forma unei piramide intoarse la interior. Astfel toate miscarile de flexie si extensie (indoire si indreptare) a genunchiului presupun alunecarea rotulei prin santul trohlear al femurului (osul coapsei).
Cauze
Cel mai frecvent luxatia de rotula apare dupa un traumatism la nivelul genunchiului sau dupa o schimbare brusca de directie (piciorul ramane fixat pe sol) cum se intampla in timpul dansului, la ski etc. De cele mai multe ori rotula se luxeaza lateral (in afara). Persoanele de sex feminin cu varste intre 20-30 ani sunt cel mai des afectate.
Simptome
- Diformitatea genunchiului
- Genunchiul este indoit si nu poate fi indreptat
- Rotula este iesita in afara (lateralul) genunchilui
- Durere intensa
- Inflamatia genunchiului (umflarea genunchiului).
Tratamentul imediat
Daca ati suferit o luxatie a rotulei care nu se reduce spontan e bine sa tineti piciorul intins si cat mai nemiscat. Consultul ortopedic este esential, Tratamentul in cazul in care este prima luxatie este imobilizare in orteza sau aparat gipsat si kinetoterapie alaturi de medicatie antialgica si antiinflamatorie. Examinarea radiologica este importanta pentru a exclude prezenta unei fracturi. Daca este prezenta hemartroza (sange in genunchi) se va face o punctie aspirativa a genunchiului pentru ameliorarea simptomelor.
Aproximativ jumatate din pacientii care sufera o luxatie a rotulei vor avea o recidiva.
Tratamentul luxatiei recidivante
Instabilitatea rotulei necesita de cele mai multe ori interventie chirugicala. Pentru a se putea stabili cel mai bun tratament sunt necesare examinari radiologice si RMN.
Posbiltatile chirurgicale sunt :
– artroscopie de genunchi cu release lateral
– reconstructia/ repararea ligamentului medial patelofemural (MPFL).
– distalizarea tuberculului tibial (daca se asociaza patela alta)
In cazul in care ati suferit mai mult de un episod de luxare a rotulei e bine sa mergeti sa consultati medicul ortoped. Instabilitatea rotulei va duce la apartia prematura a artrozei genunchiului.
Dr. Alin Pandea
Medic specliasit ortopedie-traumatologie cu specializare in chirurgia artroscpica
0770 454073