Infiltratii cu celule stem.

Ce sunt celulele stem si care este rolul lor in regenerarea articulatiilor prin infiltratii cu celule stem ?

Celulele stem sunt celule primordiale ce stau la baza formarii tuturor celulelor umane. Au rolul ce a crea noi celule si de a le regenera pe cele distruse. In ortopedie se folosesc celulele stem mezenchimale, obtinute din maduva osoasa. Se pot transforma in celule specializate: os, cartilaj, tendon in momentul in care sunt injectate in zona afectata.

Studiile efectuate in centrele medicale de anvergura din occident arata rezultate spectaculoase in urma acestui tip de terapie – infiltratii cu celule stem.

Celulele stem se obtin cel mai frecvent prin recoltare din creasta iliaca (partea superficiala a osului bazinului) sau de la nivelul calcaiului (osul calcaneu) prin aspiratia maduvei osoase. Procesul este unul minim invaziv, nedureros (se desfasoara sub anestezie). Aspiratul obtinut se centrifugheaza si se obtin astfel celulele stem activate care se infiltreaza in zona afectata ducand la repararea cartilajului articular si disparitia imediata a durerilor. Cartilajul articular se reface in cateva luni post infiltratie. Examinarile RMN efectuate dupa un an arata imbunatatiri semnificative ale calitatii cartilajului. De asemenea si efectele produse de artroza la nivelul articulatiilor sunt stopate.
infiltratii cu celule stem
La momentul actual, faptul ca regenerarea cartilajelor NU este posibila fara tratament, este o certitudine. Lezarea suprafetei articulare duce la aparitia durerilor si chiar la invaliditate.
Pentru efectuarea infiltratiilor cu celule stem este necesara internare de o zi. Post infiltrare nu este necesara imobilizarea in gips sau atela si nici folosirea carjelor etc. Activitatile fizice pot fi reluate de a doua zi.

Infiltratii cu celule stem indicatii de tratament:
– artroza (distrugerea cartilajului articular) – in cazul formelor mai avansate este necesara si debridare artroscopica;
– inflamatii si rupturi musculare si ligamentare;
– leziuni de menisc;
– necroza avasculara a capului femural;
– artroza umarului;
– fracturi noi neconsolidate sau vicios consolidate;
– postoperator dupa suturile de menisc si a coafei rotatorilor.

http://www.arenamedia.ro/index.php/utile/17597-ce-sunt-celulele-stem-si-avantajele-infiltratiilor-cu-acestea

Dr. Alin Pandea
Medic Specialist Ortopedie-Traumatologie cu specializare in Terapia cu Celule Stem, experienta acumulata in patru ani de activitate in clinici din Marea Britanie.
Numar Telefon:  0770 454 073

Cele mai recente studii arata ca aceste infiltratii imbunatatesc simptomele prin vindecarea leziunilor. Tratamentul instituit in formele incipiente ale afectiunilor previne necesitatea interventiei chirurgicale.
Referinte :
1.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25822648
2.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3076359/
3.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25012738