Guta si pseudoguta – sunt afectiuni cu simptomatologie asemanatoare, dar cu localizare si cauze diferite.
Guta
Guta este o afectiune artrozica, caracterizata prin depunerea cristalelor de acid uric la nivelul articulatiilor. Cea mai frecvent afectata articulatie este prima articulatie metatarsofalangiana (a degetului mare).
Aproximativ 90% din pacientii care sufera de aceasta afectiune sunt barbati cu varsta intre 40-60 ani.
Episoadele de guta sunt determinate de cresterea nivelului de acid uric in sange (asa cum se poate intampla in cazul – deshidratarii, consumului de alcool, ingestiei unor cantitati mari de carne rosie sau fructe de mare, traumatismelor etc).
Guta se manifesta cu aparitia brusca a durerii, inflamarea articulatiei afectate , cu reducerea mobilitatii. De cele mai multe ori (80%) este unilaterala – afecteaza o singura articulatie.
Radiografia articulatiei arata eroziuni si depuneri de acid uric (“tofi”).
Cel mai eficient mod de a stabili diagnosticul este analiza lichidului sinovial (articular) dupa punctia aspirativa. O valoare crescuta a acidului uric in sange nu este un criteriu suficient pentru a stabili diagnosticul de guta, la fel cum valori normale ale acidului uric sau a proteinei C reactive (PCR) si a vitezei de sedimentare a eritrocitelor (VSH) nu infirma diagnosticul de guta.
Tratament
In formele acute se recomanda indometacinul sau colchicina, iar in cazul formelor cronice allopurinol sau colchicina. Consultul medicului reumatolog este recomandat pentru stabilirea tratamentului optim.
Metode alternative recomandate pentru prevenirea atacurilor sunt hidratarea corespunzatoare , consumul moderat de cafea, vitamina C si ciresele.
Pseudoguta
Pseudoguta, sau condrocalcinoza, reprezinta depunerea cristalelor de pirofosfat de calciu la nivelul cartilajului sau a structurilor moi articulare (menisc, ligamente etc).
Genunchiul este cea mai frecvent afectata articulatie, urmata de articulatia pumnului. Pseudoguta este in special intalnita la persoanle in varsta ( > 60 ani).
Tratamentul pseudogutei il reprezinta medicatia antiinflamtorie si infiltratiile intraarticulare.
Pentru consultatie de specialitate :
0770 454073
Dr. Alin Pandea
medic specialist ortopedie si traumatologie