Fractura de pumn (epifiza distala de radius)
Fractura de pumn apare dupa o cadere pe mana. Din punct de vedere anatomic, pumnul este alcatuit din 10 oase : 8 carpiene (oasele mici ale mainii), respectiv radiusul si ulna. Cel mai des fracturat este radiusul (osul mai gros de la nivelul pumnului) de aceea, acest gen de fractura se numeste si “fractura de pumn”.
O fractura de pumn neglijata sau tratata incorect va duce la deformarea pumnului, scaderea abilitatii de a apuca diferite obiecte si reducerea flexiei si extensiei pumnului. Artroza apare frecvent in aceste cazuri.
Aceasta fractura poate aparea la doua categorii de varsta: la adolescenti (prin cadere in urma practicari unor sporturi) si la persoanele peste 55 de ani cu osteoporoza (cadere prin pierderea echilibrului).
Fractura de pumn este cea mai frecventa fractura a membrului superior si reprezinta un sfert din totalul numarului de fracturi.
Fractura de epifiza distala de radius poate fi articulara sau extra-articulara. In functie de localizare si o serie de alte aspecte ale articulatiei medicul ortoped va stabili cel mai bun tratament.
Criteriile radiologice acceptate pentru tratamentul nechirurgical:
- inaltimea radiusului 13 mm ( scurtarea acceptata este de maxim 5mm)
- inclinarea radiusului 23 grade ( devierea acceptata este de 5 grade)
- fractura extra-articulara
- angulare dorsala de mai putin de 5 grade (11 grade este normal)
Cand se trateaza conservator (cu imobilizare in atela si apoi in gips) fractura de pumn?
In cazul in care varsta pacientului este peste 55 ani si criteriile radiologice sunt indeplinite, se va manipula si imobiliza pumnul in atela gipsata timp de 1 saptamana. Dupa aceasta perioada este necesara o radiografie de control, daca pozitia radiusuui se mentine, se continua imobilizarea cu gips timp de cca 4-5 saptamani. Dupa indepartarea gipsului se recomanda recuperare medicala.
In toate celelalte cazuri, fractura de pumn (epifiza distala de radius) necesita interventie chirurgicala prin care se realiniaza si se fixeaza radiusul folosind diferite implanturi ortopedice: brose, placute si suruburi etc. Fixarea chirurgicala asigura o vindecare completa a pumnului, fara restrictii ale mobilitatii. Interventia chirurgicala se desfasoara sub anestezie generala sau regionala, dureaza aproximativ 30-45 minute, iar pacientul poate pleca a doua zi acasa. Dupa operatie nu este nevoie de gips (eventual se recomanda purtarea unei orteze pentru confort).