Durerile de spate
Durerile de spate reprezinta cea mai frecventa cazua a vizitelor la medic, dupa infectiile respiratorii. Este cea mai comuna cauza de incapacitate de munca cu etiologie musculoscheletala.
In link -ul de mai jos puteti vedea o scurta prezentare despre durerile de spate:
Cele mai des intalnite cauze ce determina durerile de spate sunt:
- contractura musculara
- stenoza lombara (durere exacerbata de hiperextensie si ameliorata de flexie)
- hernia de disc (durerea iradiaza la nivelul piciorului).
- Factorii de risc care favorizeaza durerile de spate sunt : obezitatea, fumatul, ridicatul greutatilor, statul prelungit pe scaun la birou sau in masina.
Hernia de disc
Un adult din 3 va suferi din cauza acestor dureri in timpul vietii. Manifestarile clinice sunt: dureri lomabare cu iradiere la nivelul membrelor inferioare, amorteli sau senzatie de arsura. Durerile sunt mai intense in pozitie sezut si sunt ameliorate de statul in picioare si mers, insa efortul fizic intens accentueaza durerile. SLR si Lasegue sunt pozitive . Cele mai multe cazuri pot fi tratate nechirurgical prin medicatie antiinflamatorie, decontracturanta, recuperare medicala ( fizio si kinetoterapie, elongatii etc) si in cazul formelor severe infiltratii epidurale.
Durere discogenica
Nu exista iradiere la nivelul membrelor inferioare, durerea este accentuata de flexia coloanei si de pozitia in sezut. Tratamentul este reprezentat de medicatie antiinflamatorie si recuperare medicala.
Stenoza canalului lombar
Durerea este ameliorate de flexia coloanei. Exista iradiere la nivelul membrului inferior. SLR negativ, dar semnul Kemp (durere la extensie) este pozitiv. Tratamentul este nechirurgical: medicatie antiinflamatorie, decontracturanta, recuperare medicala (fizio si kinetoterapie, elongatii etc) si in cazul formelor severe infiltratii epidurale.
Contractura musculara
Apare dupa efort, determina blocaj mecanic. Flexia coloanei este dificila si dureroasa. Tratamentul consta in medicatie si recuperare medicala
De cele mai multe ori durerile de spate pot fi tratate medicamentos si prin gimnastica medicala, dar sunt cateva situatii in care interventia chirurgicala trebuie realizata urgent pentru a nu se produce pareze sau disfunctii permanente:
– durere ce iradiaza la nivelul ambelor picioare.
– parestezie (lipsa simtului) la nivelul zonelor intime.
– disfunctia vezici urinare
– slabiciune musculara la nivelul membrelor inferioare.
In cazul in care apar aceste simptome este necesar un consult neurochirugical urgent !!!
Tratamentul ortopedic al durerilor de spate:
1)Medicamentos – nu luati medicamente fara un consult medical prealabil !!!
– paracetamol
– antiinflamatorii (ibuprofen, naproxen etc)
– codeina
– amitriptilina
2) Aplicatii locale rece/cald la nivelul zonei durereoase
3) Kinetoterapie
4) Acupunctura
5) Infiltratii epidurale cu PRP – utile in tratamentul afectiunilor discale. Acest tip de tratament este foarte util in vindecarea deshidratarilor discale (refacerea discului intervetebral) si a formelor incipiente de afectiuni ale discurilor intervertebrale.
6) infiltratii epidurale cu celule stem.
7) Infiltratii locale (sub control radiologic sau ecografic) – foarte eficiente pentru tratatrea durerilor, dar din pacate cu efect limitat la cateva luni – daca se asociaza cu kinetoterapia acest efect este potentat.
In cazul contracturilor musculare (“blocarea spatelui”) se recomanda aceste infiltratii cu corticosteroizi pentru rezolvarea imediata a durerii.
8) Exercitiile fizice sunt esentiale pentru ameliorarea durerilor si prevenirea crizelor dureroase.
Acestea trebuie efectuate in fiecare seara , cu repetare de 8-10 ori pana la ameliorarea simptomelor. Miscarile pot fi executate acasa, fara a fi necesare aparate speciale.
Dr. Alin Pandea
Medic Specialist Ortoped
0770454073
keyword: