Chistul sinovial
Este cel mai comun nodul gasit la nivelul mainii. In realitate este o formatiune tumorala subcutanta. Chistul sinovial se formeaza sub piele de-a lungul tendoanelor, in special la nivelul dosului pumnului si palmei (70 % din cazuri au originea din ligamentul scafo-lunar, iar la nivel volar originea este intre tendoanele FCR si APL). De cele mai multe ori au forma rotund-ovalara si sunt pline cu lichid gelatinos.
Cauzele aparitiei nu sunt pe deplin cunoscute, dar se observa mai frecvent la persoanele de sex feminin, cele care sufera traumatisme repetate la nivelul pumnului si degenerari la nivelul capsulei articulare (aparute la persoanele care folesesc predominant mana (degetele) in munca de zi cu zi).
Chistul sinovial este o formatiune pseudotumorala benigna care isi poate modifica dimensiunile si chiar dispare pentru o perioada de timp, iar reaparitia lui nu ar trebui sa reprezinte un factor de ingrijorare pentru evolutia afectiunii. Are forma bine delimitata si nu este atasat de piele. Este mai vizibil in momentul flexiei pumnului.
Pentru a aprecia relatia cu structurile adiacente este suficienta ecografia de parti moi, examenul RMN nefiind necesar in majoritatea cazurilor.
Tratament :
Chistul sinovial poate fi asimptomatic (nedureros) si in aceste cazuri tratamentul nu este necesar .
Atunci cand devine dureros sau inestetic se recomanda urmatorul tratament: imobilizarea si/sau aspiratia chistului, insa rata de recurenta este ridicata (peste 50%).
Cel mai eficient tratament il reprezinta excizia chistului (rata de reaparitie mai mica de 10 %). Interventia chirurgicala este minim invaziva, dureaza 15-20 min, se face cu anestezie locala, nu necesita internare, recuperarea este rapida, iar cicatricea nu este inestetica. Veti putea parasi spitalul dupa cateva ore.
Acum puteti face aceasta interventie chirurgicala la Spitalul Victoria din Bucuresti prin Casa de Asigurari de Sanatate, pretul acestei operatii fiind redus.
Pentru programari :
0770 454073
Dr Alin Pandea
Medic Specialist Ortopedie-Traumatologie cu interes in chirurgia minim invaziva a mainii.