Tipuri de artroza: osteoartrita si artrita reumatoida.

Artrita reumatoida si osteoartrita sunt forme diferite de artroza, cu unele caracteristici similare, dar cu simptome si tratament diferite. In aceste conditii, un diagnostic adecvat este intotdeauna necesar.
Osteoartrita este cea mai comuna forma de artroza si este caracterizata de distrugerea cartilajului care acopera suprafetele articulare prin uzura mecanica (degradare).
Artrita reumatoida este de 10 ori mai putin frecventa si este o afectiune autoimuna in care sistemul de aparare propriu al organismului ataca suprafetele articulare.

Caracteristici Artrita Reumatoida Osteoartrita
Debut Debutul este rapid, poate afecta pacientii de orice varsta Debutul este lent si afecteaza in special persoanele mai in varsta
Simptome articulare Articulatiile sunt dureroase, inflamate si blocate Durere articulara fara inflamatie
Tipul de articulatii afectate Afecteaza frecvent articulatiile bilateral (simetric): mainile, pumnii si coatele. Frecvent sunt afectate articulatiile de pe o singura parte: degetele, genunchii, soldul si coloana vertebrala.
Durata simptomelor matinale Blocajul articular dureaza de obicei mai mult de 1 ora dimineata Blocajul articular dureaza mai putin de 1 ora si de obicei reapare dupa efort.
Simptome generale Stare de oboseala generala Nu exista

Diagnostic:

Pentru un diagnostic corect este necesar consultul clinic completat de analize de laborator: VSH, PCR, fibrinogen, factorul reumatoid, anticorpi anti CCP, anticorpi anti MCV, dar si examenul radiologic, RMN etc.
Tratament:

Artrita reumatoida

In momentul actual nu exista tratament pentru artrita reumatoida, dar exista numeroase medicamente care stabilizeaza evolutia afectiunii si ajuta la ameliorarea durerilor prin scaderea raspunsului imun. Cel mai frecvent folosite medicamente sunt: metrotrexatul si sulfasalazina. Exista un procent de 5% din pacienti in cazul carora medicatia nu are efect.

Artrita reumatoida

 

Osteoartrita

Tratamentul osteoartritei este complex si presupune medicatie antiinflamatorie, fiziokinetoterapie, infiltratii intraarticulare cu corticosteroizi, acid hialuronic, PRP si celule stem, dar si diferite tipuri de interventii chirurgicale.

 
Dr. Alin Pandea
Medic specialist ortopedie-traumatologie
0770 454073